It’s Friday and I Feel So Red!

Jakarta is drown by flood.

Yes, like my article in last August, it turns out that Jakarta and Manila have one more identical similarity; they’re both flooded when the rain comes heavily. So, yesterday, I stayed at home all day, since the news reporter on TV said that this flood is even worse than in 2007. Okay. This morning, the rain came lightly, and I guess that many people would choose to be home, either they are infected by the flood, or they just don’t want to get trapped in the holy traffic like yesterday.

Unlike me, I chose to go to the office. And my decision was completely wrong. Nobody opened the door. Nobody came to office this morning. I felt so disappointed. If I had known this, I should’ve continued my sleep. But, that’s too late. When I arrived back at home, I slightly saw myself in the mirror, and didn’t know why my lips catch my attention at the very first. I felt it was too way RED. Seriously I never ever fall in love with red lipstick, but since I purchased Bobbi Brown Lip Color #18, I am totally in love with this kind of red. Read more if you are curious on what red it looks like.

And suddenly I remember that I just read the make up challenge at the Indonesian Beauty Blogger that named this challenge with “Must Have Red”. Well, why don’t I post something interesting on my blog this time, that I would give a review about my face of the day (or better known as FOTD). Of course, I am inspired because of this red lippie, that actually, I am wearing the shade Bobbi Brown’s version of Nude. How come this Nude shade could turn into something red on my lips?

It’s because my bare lips is already pigmented. I am not saying that I have a dull lips, but it is very hard to find the good color for my lips, without making me look clowny and more dull. FYI, I have a medium-tan skin color, which has neutral to red undertones. While most of the Asians have yellow undertone, I think I am not! That also makes my face never look bright and satisfying. Since elementary school, I’ve got acnes. I gave up on many dermatologist that exist in Jakarta, and don’t count how many million rupiahs I spent to make my face free from acne, yet it only lasted for a while. One of my dermatologist said that my acne is caused by hormones, nothing else. No matter how hard I try to reduce oils on my face by regulate its sebum, no matter how much I eat veggies, my face will always be ‘granted’ with acne. Period. And even the dermatologist gave up with my skin problem, too. I eventually know that microdermabrasion, peeling, facial, and any medication available out there will never ever get rid my acne off from my face. And then the dermatologist prove her words, when I got pregnant, my face was as smooth as silk. No more acne, the old scar was fading, it was moist like heaven, it was bright like never before. Yet it also only lasted for 9 months. After my baby girl born, my face came back to ‘normal’.

Well, let’s continue with the FOTD project. So, I took two pictures; one while I was still wearing full make up (thanks for the traffic on highway, it really provided me a lots of time to do my morning make up routine), and the other one is when I have rinsed off my make up. But, you may see it in different perspective, just think that the photo of my bare face was taken before I applied the make up.

How a red lippie will change your total look!

How a red lippie will change your total look!

You can see my bare face in the left photo, I have small eyes, no lids, narrow space between eyebrow and the eyes, which makes it difficult to experiment with eye shadows. I always think that the most suitable style for my eyes is by applying dark colors over the inner lid, blend it carefully, and on the top put one lighter color for highlight. Two colors is enough for daily look (sometimes I used three colors for special occasion). This time, I am using Sephora Pret-a-porter collection palette in pink, with burgundy-brown color for smokey-eye effect and pearly pink color for highlight. I used Maybelline Lasting Drama Gel Liner in brown for my water lid and upper lid. I put it over the tip of my eye so that my eyes can be look bigger 😀 For mascara, I used Maybelline Volume Express Cat Eyes in black. I love its comb-alike brush, unlike normal mascara have, because it separated my lashes and left no clump. I never intent to use falsies, and prefer to have a more natural look for eyes.

Geez, I forgot to explain my face base, as that’s the most important thing to start a make up routine. First of all, I applied Olay White Radiance Intensive Brightening Serum on my face (this serum works good at fading my acne scars instead of brighten my skin color, but I don’t want to have a whither face anyway, just dream to have a clearer one). I never used any moisturizer as my face is super duper oily. After that, I used Revlon Colorstay Liquid Foundation in True Beige. This color is actually too dark for me, but Medium Beige is too light although this color is one step lighter. But the formula of foundation is awesome, it’s my HG. That’s why I mostly comeback using this though I have some other foundations. Before applying Korres Wild Rose Powder in Medium Beige, I never forget to use concealer to get flawless (or less-flaws IMO) look. This time I am wearing Laura Mercier Undercover UC4 (I found it’s way too light for me, think to sell it anyway after this trial) to cover some acne marks (which I have a lots!) and VOV Cover Foundation in Light Brown for the bigger acne scars (it always works and the color’s pigmented very well).

To add color on my cheeks, I put Bare Minerals Face Color in True, for just a few wipes. The color is soft pink with a subtle glitters that is barely seen. Then, last but not least, I put on the Bobbi Brown Lip Color #18 in Nude, which is so not ‘Nude’ on me. After 3 times application, there comes brick-red color which has a hidden coral hue on my medium-tan skin. Very nice. I never like wearing red lipstick, but this kind of red really brings back my mood and saves my unlucky Friday.

Beauty, to me, is about being comfortable in your own skin. That, or a kick-ass red lipstick.~Gwyneth Paltrow~

Thanks for reading 🙂

NOT A Beauty Junkie

Absen menulis hampir dua bulan. Malu-maluin. Baru aja bertekad punya satu blog yang betul-betul actively updated every, at least, 3 days, tapi kok udah males nulis?

Sebenernya bukan males. Lately I just didn’t feel like writing. Gak napsu ngapa-ngapain. There’s a problem to encounter, but right now I already feel like my mood is totally recovered. Dan bahasan pertama yang terlintas pagi ini adalah seputar make up. Untuk habit yang satu ini, saya betul-betul couldn’t resist these temptations, karena satu hal yang paling menyita perhatian saya saat buka-buka majalah atau browsing internet adalah: how beautiful this model wearing these shades of make up. I want to try on myself!

Kebiasaan ber-make up memang baru saya mulai waktu saya kuliah. Ketika masih duduk di bangku SMA, saya cuma pakai bedak Pigeon Compact Powder dan Lip Ice Mentholantum Lip Balm rasa Lemon atau Cherry. Mulai kuliah, daftar belanjaan saya bertambah dengan barang-barang Maybelline, walaupun hanya sebatas blush on dan lipstick. Saya punya dua shades warna favorit semasa kuliah, peach dan fuschia. Blush on Maybelline saat itu modelnya seperti Maybelline Dream Bouncy Blush, dengan warna mendekati Dream Bouncy Blush #10 Pink Frosting dan #30 Candy Coral. Lipstick yang saya pakai saat itu adalah Maybelline Watershine Lipstick in Rose Jam dan Maybelline Watershine Lipgloss in Coral Sunset.

Saya bukan kemana-mana ber-make up tebal. Tentu make-up pun punya manner dan attitude-nya sendiri. Kalau giliran ke kantor, saya pilih yang pale shades and natural look. Kalau nge-mall, saya pakai warna-warna yang lebih bold, tergantung mood dan warna baju. Kalau ke pesta, it’s time to put my make up as heavy as I want to be. Untuk kulit medium cenderung tanned seperti saya, pakai make up is a must, otherwise my face can be look so dull.

Mau warna apapun yang dipilih, make up harus dimulai dengan foundation dan bedak yang tepat sama warna kulit. Tapi karena kulit saya berminyak cenderung berjerawat, saya gak pernah berani pakai foundation untuk daily use, dan jenis foundation-nya juga harus yang mattifying atau oil-free. Saat ini, saya lagi jatuh cinta sama L’Oreal Liquid White Perfect Foundation nomer N7 (Nude Amber). Baru kali ini saya menemukan foundation yang warna tone-nya pas, gak kekuningan dan gak kemerahan. Foundation L’Oreal ini sebenernya varian baru dari True Match yang udah lebih dulu meluncur di pasaran. Dan karena kulit saya pasca melahirkan sangat amat jauh lebih bersahabat (less-acne and less-prone), jadi saya mulai coba ‘kenalan’ sama foundation yang tepat.

Ritual pagi saya mulai dengan mengoleskan Garnier Light Day Cream sebagai moisturizer. Harganya yang murah jadi alasan saya waktu milih day cream ini, jadi kalau gak cocok di kulit, saya nggak sayang buangnya ke tong sampah 😀 Selain itu saya emang merasa butuh produk pencerah (bukan pemutih), dan melihat dari beberapa review bahwa produk Garnier allergic-free dan banyak orang yang merasa cocok pakai, jadi ya saya beli. Setelah itu, saya pakai Very Me Peach Me Skin Glow (Dark), tinted moisturizer keluaran Oriflame, yang menurut saya efeknya lebih hebat dari BB Cream Maybelline. Tinted moisturizer ini warnanya betul-betul peach, with orange radiance, dan bisa menutup warna kulit yang gak merata tanpa membuatnya terkesan pakai apa-apa. Keren kan? Minus-nya, produk ini gak oil-free jadi untuk kulit berminyak-kombinasi kayak saya, siang dikit aja udah bikin muka mengkilap. Untuk menyiasatinya, mengoleskannya harus tipis banget (hanya ditebalkan sedikit di bagian yang butuh ditutupi). Nah, setelah itu, tinggal pilih, kalau mau pergi ke acara formal atau malam, saya akan memakai liquid foundation lagi di atasnya. Tapi kalau untuk sehari-hari dan siang, saya langsung pakai bedak.

Untuk bedak, saya harus beberapa kali failed sampai ketemu warna dan tekstur yang cocok di kulit. Saya lebih suka bedak two-way cake ketimbang loose powder karena kurang praktis dibawa ke mana-mana (suka tumpah dan ngotorin baju saat diaplikasikan ke muka).  Setelah mencoba berbagai merk, hasilnya adalah: (1) Maybelline bikin kulit saya jerawatan mampus, (2) PAC gak punya staying power dan muka saya kelihatan ‘ngabu’, (3) Revlon Mineral Loose Powder wanginya enggak banget, (4) Za cukup enak, tapi coverage-nya terlalu light, dan segala jenis merk lain yang gak bisa saya sebutkan karena gak inget. Suatu hari saya lagi jalan ke Centro dan mampir di counter Revlon. Saya lihat-lihat dan akhirnya saya jatuh cinta sama Revlon Beyond Natural Two way Foundation in Medium Beige. Pas banget sama kulit saya warnanya.

Jadi, ini list of items saat tangan saya mulai bekerja dan berseni di kanvas muka saya:

Natural look

  1. Very Me Peach Me Skin Glow (Dark)
  2. The Body Shop Pressed Face Powder (#02)
  3. Elizabeth Arden Eye Shadow Quad (Brown Quad)
  4. Maybelline Eye Sudio Liquid Liner (Black)
  5. Revlon Powder Blush (Toast of New York)
  6. Revlon Colorburst (Icy Nude)

Warm look   

  1. Very Me Peach Me Skin Glow (Dark)
  2. Revlon Beyond Natural Two Way Foundation (Medium Beige)
  3. Revlon Custom Eye Shadow (Rich Temptations)
  4. Revlon Colorstay Liquid Eye Liner (Brown)
  5. Uptown Visions Blusher (Bordeaux) or
  6. Maybelline Clear Smooth Blush (Fresh Apricot)
  7. Anna Sui Lip Rouge V (#460)

Glam Look

  1. L’Oreal Liquid White Perfect Foundation (#N7 Nude Amber)
  2. Revlon Beyon Natural Two Way Foundation (Medium Beige)
  3. Maybelline EyeStudio Quad (Winter Iris)
  4. Revlon Colorstay Liquid Eye Liner (Black)
  5. Maybelline Clear Smooth Blush (Fresh Berry)
  6. Sariayu Etnika Nusa Tenggara Shimmering Powder
  7. Elizabeth Arden Ceramide Plump Perfect (#20 Perfect Fig)
  8. Christian Dior Serum de Rouge Tinted Lipstick (Soft Pink) as top coat

Dari ketiganya, favorit saya adalah Glam Look, karena saya suka berdandan smokey eyes dengan nuansa biru-silver, sementara pipi saya diwarnai pink tua/fuschia, dan untuk lipstick pilihan saya jatuh ke warna mauve (pink keunguan).

Kalau di-review lagi, jelas saya bukan beauty junkie sama sekali, mengingat merk make up tools yang saya pakai adalah merk-merk medium to low-end. I am objected to buy pricey things just for make up. Merk seperti Elizabeth Arden saya beli karena memang kualitasnya bagus sekali and I really love the shades. Jangan salah, belinya bareng-bareng sama nyokap jadi pasti dapet diskon minimal 20% dari SPG karena nyokap gak pikir dua kali kalau beli skin treatment series 😀 Kalau merk lain seperti Anna Sui, itu pasti hasil jarahan kalau lagi traveling ke luar dan nemu barang bagus di duty free shop dengan harga jauh di bawah harga pasar. Well, I am not going to spend more than 300k just for one lipstick, as this amount of money is better worth to spend for dinner @ Marche with hubby and Dhara ^.~